Înapoi la articole

Mindfullness

Victor Bohuș
May 28, 2021 Mindfulness
MindfullnessSursă imagine: images.unsplash.com

Aici este video-ul cu exercitiul de meditatie mindfulness ghidata.

Punctam ca mindfulness-ul, atat ca exercitiu de meditatie (ghidata sau nu), cat si pur si simplu ca stare mintala, ne ajuta:

  1. sa dezvoltam o atitudine non-judicativa (vs. critica) fata de noi insine;
  2. sa fim mai in contact cu prezentul (vs. ruminatii si catastrofari);
  3. privim din afară gândurile noastre (vs. să ne pierdem în ele);
  4. sa ne constientizam mai bine starile emotionale si impulsurile comportamentale asociate, ceea ce este util tocmai pentru a ne ajuta sa nu actionam in pripa;
  5. sa ne relaxam.

Legat mai ales de punctul al patrulea – capul ne e asa des in alta parte, captat mai ales de ganduri negative, incat nu mai observam lucrurile pozitive din prezent. O persoana cu tulburare de panica, de exemplu, risca sa se preocupe atat de mult de posibilitatea sa dezvolte un alt atac de panica, incat nici nu constientizeaza ca, in prezent, se simte in regula si n-are un atac de panica. Sau o persoana in depresie care nu se bucura de iesirea in oras, pentru ca ii sta gandul la ce s-a intamplat acum doua saptamani. In acest fel, ne si privam singuri de oportunitatea de a trai emotii pozitive in prezent, fiind imbarligati in gandurile negative despre trecut sau viitor.

Mindfulness-ul ne ajuta sa luam un pic de distanta fata de gandurile care ne macina (e.g., am gandul ca n-o sa fie mai bine vs. „Sigur n-o să fie mai bine”). La fel cum, doar pentru ca avem gandul „Pamantul este plat” sau „Sunt un dovleac” si ni-l repetam de multe ori pe zi, asta nu face gandul acela adevarat.

Ni s-a intamplat sa stam la balcon sau pe margina unei prapastii si sa avem gandul „Ce-ar fi daca m-as arunca?” si sa ne tulbure acest gand (si nu trebuie sa ai ideatie suicidara ca sa ai astfel de ganduri intruzive). Sau, poate, am fost intr-o situatie intr-o relatie de cuplu sau de prietenie in care ne-am facut tot felul de scenarii despre ce a vrut sa spuna cealalta persoana sau ce insemna un anumit comportament al sau si sa ne dam apoi seama ca ne-am inselat.

Taria convingerii intr-un gand sau frecventa lui nu este o garantie a realitatii. Asa cum marea produce valuri, la fel si mintea noastra produce ganduri – unele mai logice si ancorate in dovezi decat altele; plus ca in anxietate si depresie stim ca exista o predispoziție spre a ne aminti și a fi în mod special atenți la aspectele mai degrabă negative din viața noastră, uitând de cele pozitive.

Sa incercam, asadar, sa ne uitam la gandurile noastre ca un observator extern – ajuta sa nu ne mai lasam asa usor imbarligati in ruminare si sa fim mai in controlul vietii noastre, ghidandu-ne dupa valori si mai putin dupa tot soiul de ganduri negative.

Recomand exercitiul de meditatie de tip mindfulness ghidata din video.


Alte articole ce te-ar putea interesa:

Petra Lohan
June 14, 2021 Mindfulness

Meditația, așa cum a fost descrisă pentru prima dată în textele vedice antice din Vechea Indie și în studiul din 2015 al lui Hari Sharma, este un exercițiu care își propune să meargă dincolo de limite…

Victor Bohuș
May 28, 2021 CBT

„Mediul modelează comportamentele oamenilor.” – B. F. Skinner Un design comportamental de succes implică următoarea secvență: ABC comportamental (analiza funcțională); Gestionarea proactivă a amor…

Victor Bohuș
May 28, 2021 Anxietate

Anxietatea: este un raspuns normal si adaptativ al organismului; apare atunci cand mintea noastra percepe un pericol; ne motiveaza sa ne ferim de stimulii amenintatori; devine contraproductiva can…