Reziliența reprezintă procesul de adaptare în fața surselor semnificative de stres, precum pierderea unei persoane dragi sau pierderea unui job. La adaptare se adaugă revenirea, ridicarea deasupra circumstanțelor potrivnice ale vieții și găsirea unor resurse personale interioare, nebănuite poate până atunci. Astfel experiențele dificile pot duce la dezvoltare și creștere personală.
Din perspectiva coachingului cognitiv comportamental, reziliența este o combinație de atitudini și abilități. O persoană care dă dovadă de reziliență, oferă răspunsuri flexibile din punct de vedere cognitiv, emoțional și comportamental la evenimentele negative din acea perioadă. Reziliența este un proces și poate coexista cu emoții negative de tristețe, anxietate, furie.
Reziliența este ca un mușchi, poate fi dezvoltată în propriul ritm și folosită la potențialul ei maxim în preajma stresorului. Prin antrenarea rezilienței poți dobândi abilități care să te aducă mai aproape de viață pe care ți-o dorești.
Asociația Americană de Psihologie propune 4 componente de bază ale rezilienței:
Pentru fiecare îți voi propune câte 2 activități pe care le poți pune în practică pentru a-ți începe propria călătorie de dezvoltare a rezilienței. Mai ales atunci când circumstanțele externe se schimbă, fii pregătit să descoperi și să te adaptezi la un “new normal you”. Michael Neenan propune de asemenea 9 puncte forte care pot fi dezvoltate în vederea creșterii rezilienței.
Antrenamentul poate începe cu pași mici dar siguri. Iată 8 activități specifice, dezvoltate pe baza celor 4 componente ale rezilienței propuse de Asociația Americană de Psihologie.
Dacă vrei să afli mai multe despre diferitele forme ale rezilienței îți recomand cartea scrisă de Brene Brown “Curajul în sălbăticie” și serialul “For life”. “It’s your reaction to adversity, not adversity itself that determines how your life’s story will develop.” - Dieter Uchtdorf
Poți începe să lucrezi cu Ioana pe platforma I'm Fine de alegere psiholog online.
Persoanele care manifestă o nevoie de aprobare exagerată întâmpină dificultăți atunci când trebuie să ia decizii pe cont propriu și așteaptă sau cer mereu feedback din partea celorlalți (părinți, prie…
Ajungem să credem lucrurile care ne sunt repetate suficient de des. O informație, o propoziție, un gând devine o credință atunci când a fost suficient de des repetată. Chiar dacă la început nu crezi î…
“Life doesn’t get easier or more forgiving, we get stronger and more resilient.” Steve Maraboli Norman Garmezy, psiholog la Universitatea din Minnesota, a întâlnit mii de copii în cele patru decenii …